Варна и Нинбо обменят учители по китайски и български

Варна и Нинбо обменят учители по китайски и български | StandartNews.com

Варна. Варна и побратименият град Нинбо искат да си обменят учители по китайски и български език. Стартът на инициативата ще бъде даден след лятната визита на наша делегация на голям форум в китайския мегаполис, който наброява над 10 милиона. Целта е да се открият още китайски паралелки в морската столица, а и китайските даскали да учат нашия език за откриване на български паралелки в Нинбо.

Вече има оферта за обучение на варненски гимназисти и студенти в града-побратим, където общежитията са безплатни, а нашенци ще вземат годишна стипендия, равняваща се на 7500 лева. Китайците искат да отворят свой колеж в морската ни столица. Това обясни Лилия Христова, шеф на общинската дирекция по образование.

На съвещание с школските директори се изясниха и новите възможности за квалификация на зрелостници,които нямат намерение да следват. Центърът за професионално обучение във ВСУ "Черноризец Храбър" организира през ваканциите курсове за удвояване на 10 професии. Сред тях са спасител при бедствия и аварии, охранител, планински водач, танцьор, дизайнер, готвач. Завършилите ще получават сертификат заедно с дипломите си за средно образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай