В Цар Калоян скочиха на бунт срещу свещеника си

В Цар Калоян скочиха на бунт срещу свещеника си | StandartNews.com

Русенският митрополит Наум дойде на протеста и обеща проверка на делата на божия служител

Богомолци от Цар Калоян се вдигнаха на бунт срещу местния свещеник поп Атанас. Миряните са недоволни от дейността на духовника, който според тях не изпълнявал както следва задълженията си на божи служител и дори ги рекетирал по време на погребения.

Гневът на паството се възпламенил при последниия тъжен ритуал на християнското гробище в града, когато местните хора погребвали жена на име Минка. Щом спуснали ковчега на мъртвата в гроба, попът поискал ултимативно от семейството й да плати таксата за опелото веднага и не разрешил на гробарите да заравят, докато не получи исканата сума.

Миряните обвиняват отец Атанас, че таксува църковните ритуали , които отслужва според личната си преценка, без да представя на енориашите си ценоразпис за различните обреди.Попът отказвал и да бие камбаната на храма на християнските празници, като се оправдавал, че в молитвения дом тече ремонт.

Русенският митрополит Наум и архиерейският наместник в Разград отец Георги дойдоха да изслушат оплакванията на богомолците. Владиката Наум обеща, митрополията да започне веднага проверка на делата на отец Атанас. Негово светейшество обаче припомни на миряните, че в поповската духовна околия служат много малко на брой свещениици и на всеки духовник се падат по около 10 населени места. Трудно е, те да бъдат винаги навсякъде, където има нужда от тях, призна дядо Наум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай