В "Младост" гледат "Зад кадър"

В "Младост" гледат "Зад кадър" | StandartNews.com

На 6 август в жк "Младост" ще гледаме "Зад кадър" (сц. Христо Тотев, Руси Чанев, Светослав Овчаров, реж. Светослав Овчаров, 2010) и "Паркинг" (сц. и реж. Ивайло Минов, 2014). Място на прожекцията е откритата сцена, в градинката пред съвета. Събитието е част от инициативата "Блок кино". И двата филма са провокирани от действителни събития и са базирани върху реални прототипи.

В "Зад кадър" е разказана историята на млад и известен български филмов оператор, който попада в полезрението на Държавна сигурност. Под натиска на властта семейството му, разделено от желязната завеса, се разпада. Творбата е за принудите и компромисите на времето, за разбитите от системата съдби.

"Няма по-голямо престъпление от разделянето на семейство по политически причини. Това не бива да се случва никога повече. Затова реших да напиша сценария, въз основа на който после режисьорът написа своята версия", разказва Христо Тотев.

А Светослав Овчаров допълва: "Конформизмът не е обвързан единствено със социализма. Тогава всички бяхме принудени да правим компромиси и филмът показва как, когато те се превръщат във верига, това те унищожава като човек. Нашият герой прави компромис след компромис в живота си. Постепенно разрушава любовта и себе си. От човек, който е пълен с надежда за бъдещето, постепенно се превръща в индивид, който няма никакво бъдеще. Той е представител на българската интелигенция по време на социализма. Аз съм живял достатъчно време в тази система, за да мога да разкажа своето усещане за нея. Надписът, с който завършва филмът, че всичко в страната се определя от ДС, е валиден и досега."
"Паркинг" наскоро спечели наградата за най-добър късометражен филм на Българската филмова академия. Лентата показва парче от живота на жена на средна възраст с нейните проблеми, лутания и вътрешни кризи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай