В Кърджали почетоха Нури Адалъ

В Кърджали почетоха Нури Адалъ | StandartNews.com

Възпоменателна вечер за видния общественик и поет Нури Адалъ бе организирана в читалище „Юмер Лютви" в Кърджали. На събитието присъстваха народните представители инж. Ердинч Хайрула и Салиха Емин, председателят на фондация „Политически репресирани" от областта Халил Расим, районният мюфтия в Кърджали Бейхан Мехмед, бившият депутат Ахмед Юсеин, бивши политзатворници.

Тук бяха още Бестами Йешилбахче, главен секретар на изселническата организация „Балгьоч" в Бурса, Зюлкеф Йешилбахче, един от учредителите на „Балгьоч" в Бурса.

Възпоменателната вечер започна със стихове от Нури Адали, рецитирани от млади членове на Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали. Писателят и журналист Мехмет Тюркер представи второто издание на книгата си „Героят в сянка", посветена за живота на Нури Адалъ.

Председателят на фондация „Политически репресирани" от областта Халил Расим разказа спомени от затвора в Стара Загара, където са били заедно с Нури Адалъ.

Възпоменателната вечер завърши с молитва, отслужена от районния мюфтия Бейхан Мехмед.
Организатор на проявата бе Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали.
Нури Адалъ е известен като „българският Нелсън Мандела" заради борбата си за защита на правата на мюсюлманите у нас. През 1989 година е принудително изгонен от България в Турция. Дълги години работи като секретар в изселническата организация „Балгьоч" в Бурса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай