В Кърджали и Момчилград регистрираха първи сдружения за саниране

В Кърджали и Момчилград регистрираха първи сдружения за саниране | StandartNews.com

Кърджали. Изключително голям е интересът към санирането на многофамилни жилищни сгради в Източните Родопи. В Кърджали е факт първото сдружение на собственици по реда на Закона за управление на етажната собственост във връзка с реализацията на Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради. То е регистрирано на 30 януари. Председател на Сдружение „Стадионска 4" е инж. Пейчо Пашов. Той уточни, че сега предстои втори етап - подготовката на 9 документа, необходими за включването в програмата – на първо място дали сградата отговаря на конструктивните изисквания. Досега собствениците не са кандидатствали по предишните пилотни проекти. Сградата е с 37 апартамента, намира се в центъра на града, построена с пакетоповдигащи плочи, второто по вид индустриално строителство.

"Нашата задача е да се създадат повече сдружения на собствениците, които да подготвят възможно най-скоро необходимата документация", коментира кметът на Кърджали Хасан Азис. „Важно е да се вземе съгласието на гурбетчиите и изселниците от техните панелни блокове, за да получат останалите собственици безвъзмездна помощ за саниране", уточняват специалисти. Кърджалийци отчитат този момент и вече много от тях търсят даже и чрез Фейсбук свои съседи, заминали за работа в чужбина.

В Момчилград също бе регистрирано първото сдружение на собственици на етажна собственост. То е от живущите в блок 8, кв. „Единадесети". Председател на сдружението е Цвятко Чакъров. „Над половината от жилищните блокове в Момчилград, които отговарят на условията за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност, са с проведени общи събрания за учредяване на Сдружение на собствениците", заяви зам.-кметът инж. Севдалин Огнянов. Кметът Акиф Акиф, придружен от екип, разяснява на място правилата за саниране.

За улеснение на гражданите експерти от админстрацията и в Момчилград, и в Кърджали предлагат безплатни консултации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай