В Кърджали честваха 170 от рождението на Капитан Петко войвода

В Кърджали честваха 170 от рождението на Капитан Петко войвода | StandartNews.com

Кърджали. В Кърджали тържествено бе чествана 170 - годишнина от рождението на Капитан Петко войвода- един от най-легендарните българи. Празничните прояви по повод юбилея започнаха в Професионална гимназия по електроника и електротехника, чийто патрон е войводата. След тържество възпитаниците на училището преминаха по централния бул. България. Към шествието се присъединиха и ученици от други учебни заведения, много граждани, потомци на тракийци. В знак на признателност към саможертвата на великия родолюбец пред паметника на Петко войвода в центъра на града бяха поднесени много цветя и венци от областния управител Илия Илиев, председателя на РС на тракийските дружества Яни Янев, директорът на ПГЕЕ Петко Кушлев, представители на държавни институции и обществени организации. До паметника застанаха и малките гвардейци от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий".

„Днес отдаваме почит към този велик българин, без когото нашата история би била бедна, би била безсилна, за да видим тази сила и слава. Името на Капитан Петко Войвода е достойно да стои в тази история. Има много национални герои в нашата родина, има много войводи и светли синове, но името на Капитан Петко Войвода иде дълбоко от Тракия...", каза в словото си историкът Йордан Митев, председател на читалище „Тракия 2009". Той подчерта, че капитан Петко е един истински човеколюбец и патриот, а името му се почита и в Италия, с което може само да се гордеем.

„Сигурен съм, че каузата и делото на този велик българин не са били напразно", посочи още Митев. Той подчерта, че младите хора също тачат делото на героя и се прекланят пред неговата кауза за свободата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай