В Добрич заработи сензорна зала, дарители подадоха ръка

В Добрич заработи сензорна зала, дарители подадоха ръка | StandartNews.com

Помагат на аутисти с ноу-хау от Космоса

Търсят спонсори за басейн и водна пътека, в които да лекуват деца с увреждания

Благодарение на дарители и спонсори, деца с проблемно поведение от аутистичния спектър имат възможност да получат професионална помощ в Дневния център към Дома за медико-социални грижи в Добрич. Това става в новата сензорна зала. Стойността й е около 5000 лв. и функционира от около 2 месеца, съобщи директорът на дома д-р Снежана Александрова. Тя обясни, че това е специална зала, в която се извършва сензорна стимулация на увредени деца, които трудно комуникират и обработват информацията от околната среда.

Сензорната зала в Добрич предлага няколко вида терапии. В нея се създава напълно реалистична звукова среда, видеокартина, а има възможност и за едновременно предлагане на сензитивна, цветова, звукова, вибрационна, тактилна стимулация и ароматерапия, споделя подробности още д-р Снежана Александрова. Специалистът разяснява, че на деца с проблеми от аутистичния спектър много добре се отразява именно сензорната симулация, като се

въздейства на петте човешки сетива

На малчуганите по време на сеансите в залата се въздейства чрез звук и картина, като се използват и светлини, които имат успокояващ ефект, разяснява още д-р Александрова. Чрез допир пък децата могат да усетят повърхностите. "Лампа с рибки е за зрителна стимулация, която действа успокояващо. Те се научават стъпка по стъпка да заучават цветове, различен ритъм", допълва докторът, като пояснява, че болшинството от малчуганите с проблеми от аутистичния спектър са плахи, не смеят да предприемат нищо, защото изпитват страх. Обикновено при тях се наблюдава неспокойствие, трудно общуват и не се справят с възприемането на околната среда, а специализираната зала ги извежда именно от тези им състояния, като ги успокоява и започват да експериментират.

Различните програми на мултисензорната зала се ползват според потребностите на малкия пациент. "В момента водим кореспонденция със специалисти от Масачузетския технологически институт в Бостън, защото се стараем да сме в крак с всички съвременни технологии, които се разработват за деца аутисти. Този институт има проект, приложен в цивилната практика на космически технологии, насочени към обучение на аутисти", споделя още д-р Александрова.
Освен с мултисензорната зала Центърът

има още кабинет за Монтесори терапия

за психомоторика, за рехабилитация и физиотерапия. "Все още ни липсва водолечение, за да имаме пълната гама за цялостно обгрижване на деца с увреждания, но ще се постараем чрез дарители и спонсори да изградим басейн и водна пътека", заявява амбициозната ръководителка на центъра. Според статистиката през миналата година услугите му са ползвали над 100 малчугани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай