В Чупрене бедственото положение продължава

В Чупрене бедственото положение продължава | StandartNews.com

Видин. Не отменяме бедственото положение, защото тази нощ в планината валя сняг, а след това и дъжд и ситуацията може да се повтори, каза за „Стандарт" кметът на село Чупрене Ваньо Костин. Прогнозата е за дъжд и през следващите дни.

Нито един човек не е пострадал, обясни кметът. Всички стопани са успели да изведат на безопасно място овци, агнета, кози и кокошки. Нито едно животно не е станало жертва на наводнението.

Пораженията са главно по инфраструктурата. Високите води на реката – 30 пъти над обичайното и ниво, са разрушили настилката по крайбрежните улици. Разрушени са подходите към един бетонов мост, изкривени са други 3, а 12 – 15 пешеходни мостчета са отнесени. Над 150 от къщите са наводнени, включително и моята, призна кметът. Под вода са мазета и приземни етажи. Вода е нахлула и в приземния етаж на училището в село Горни Лом, но занятия във вторник има. 60 – 70 метра от пътя до ромската махала е още под вода.

От сряда назначена комисия започва да оглежда пораженията и да изчислява щетите. Средствата за възстановяване ще бъдат поискани от междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Комисия от общинари, начело с кмета Борис Николов, оглежда улици, пътища и къщи в Белоградчик, засегнати от продължителните дъждове преди Великден. Най-големи са пораженията по пътищата Белоградчик – Гара Орешец, Белоградчик – Видин. Повредени са 3 места и водопроводите към селата Вещица и Стакевци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай