В Бургас: Индианци и бедуини посрещат на плажа

В Бургас: Индианци и бедуини посрещат на плажа | StandartNews.com

19 скулптори направиха лъвове, тигри и папагали за пясъчния фестивал

Откриха "сафари зоната" с пищна заря, чакат повече туристи

Туземци в оскъдни облекла и бедуини танцуваха сред кръвожадни лъвове и тигри край морето в Бургас. Впечатляващото шоу даде старт на тазгодишното издание на Пясъчния фестивал и остави публиката без дъх. Организаторите на спектакъла пазеха до последно в тайна сценария за откриването на невероятния Пясъчен град, който изникна край морския бряг. Каубои от Дивия запад, индианци и бедуини посрещнаха на входа първите посетители в петък вечерта. Празничната програма тази година започна със специално подготвен таймлапс филм, който разкри тайната на гигантските пясъчни фигури. За първи път зрителите видяха как милиарди песъчинки се превръщат в грациозни антилопи, слонове, лемури и зебри под сръчните ръце на ваятелите. Скулпторите показаха всички детайли при строежа на фигурите и запалиха десетки малчугани да опитат сами да ваят пясъчно изкуство.

Кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков с нескрито удоволствие наблюдаваха екзотичните животни от пясък. Темата на фестивала това лято е "На сафари с фотоапарат". Изложението показва мащабни фигури на най-интересните представители на фауната - кенгуру, африкански слонове, лемури, лъвове, папагали, фламинго и лешояди - това са само малка част от десетките животни, които ще "дебнат" своите гости на Пясъчния фестивал.
"За осем години Фестивалът на пясъчните скулптури се превърна в неделима част от културния живот на Бургас. Над половин милион души са го посетили за това време, а тенденцията е при всяко следващо издание интересът да нараства", каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване.

Минути преди да отворят вратите за посетители, пищна заря запали небето над Пясъчния град. Стотици зрители наблюдаваха зрелищните фойерверки край морето, а след това се потопиха в атмосферата на африканската джунгла.
Рекордните 5000 тона пясък бяха необходими на сръчните ваятели, за да сътворят 21 композиции с общо 80 животни.
19 скулптори от цял свят работиха неуморно близо месец, за да създадат "На сафари с фотоапарат".

По традиция първият ден на фестивала бе с вход "свободен" за малки и големи. Въпреки че се провежда за осма поредна година, интересът към фигурите не стихва. Очакванията са дори за повече посетители това лято.
"На сафари с фотоапарат" ще даде възможност на децата да влязат в ролята на скулптори. Това ще се случи в специално организирани школи, в които малчуганите ще работят заедно с авторите на част от фигурите. Професионалистите ще разкриват тайните във ваенето на фигури от пясък и ще предадат опита си в това изкуство. Забавните занятия ще се провеждат всяка събота от месец юли. "И не забравяйте - фотоапаратът тук е задължителен аксесоар!", напомнят организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай