В Беларус измислиха „брестска" дипломация

В Беларус измислиха „брестска" дипломация | StandartNews.com

Делегация от беларуския град Брест обикаля едноименни населени места из цяла Европа с цел да създава връзки, алтернативни на официалната дипломация. Миналата година автопоходът на интелектуалците обиколила селища в Полша, Чехия, Германия и Франция. Тази година се насочили към Балканите и се натъкнали на населени места с това име в Сърбия, Албания, Македония и България. С плевенското село Брест белорусците финализат обиколката си.

„Поставяме началото на народна дипломация. Често тя е по ефективна и много по-ценна от официални договори и срещи", разкри Александър Безпалов. Той работи в кметството на беларуския град. В делегацията са включени местен бард, шеф на вестник и представител на туристическия бранш.

Идеята обаче дошла на фоторепортерката Ирина Шепелевич. Намерението й за рейд из градове и села в чужбина с имената Брест първоначално била възприета за налудничава, но когато я одобрили властите, се превърнала в реалност. Ангажирани били диплометически мисии и посолства. Сега вече се работи по инициатива за създаване асоциация на градовете с името Брест, която да задълбочи контактите между едноименните селища от цял свят. Белорусците открили Брест и в Канада. В България пък има още едно село Брест с трима жители, установили те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай