US-фондация дава рамо на музей „Искра"

US-фондация дава рамо на музей „Искра" | StandartNews.com

Стара Загора. Фондация „Америка за България" ще финансира оригинален проект за превръщането на историческия музей „Искра" в Казанлък в по-привлекателно място за подрастващите. Проектът се нарича „Лапидариум и детски кът" и е на стойност 50 000 долара, информираха от общинската администрация.

На мястото на съществуващото открито пространство в музея ще се обособи напълно нова експозиционна зала – Лапидариум. В нея ще бъдат показани артефакти от камък, реставрирани и консервирани със средства по проекта, от времето на траките, елинизма и и римската епоха в Казанлъшката долина. Ще бъде създаден и специален кът за най-младите музейни гости – децата. Тук чрез различни занимания и образователни игри те ще могат да се запознаят с живота, обичаите и паметниците на древните, оставени по нашите земи, както и да влязат в ролята на реставратори и археолози.

Проектът предвижда и изграждането на рампи за осигуряване на достъп до музея и експозицията на хора със специални нужди. Ще бъдат изработени и анотации на Брайл и възможност за досег до част от артефактите от незрящи. Проектът стартира в началото на юни и трябва да приключи в рамките на една година.

"Сътрудничество ни с фондация „Америка за България" и Американския научен център в София вече е похвална традиция", припомнят с благодарност от историческия музей „Искра". С финансовата подкрепа на американските неправителствени организации преди две години изцяло е било обновено фондохранилището на античния отдел, в което се съхраняват над 8000 находки, и са били реставрирани 50 експоната с висока научна и художествена стойност.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай