Урок по родолюбие в музея на Враца

Урок по родолюбие в музея на Враца | StandartNews.com

Фантазия е, че Ботев е убит от свой четник, увери Константин Косев


Залата на Регионалния исторически музей във Враца се превърна вчера в класна стая за учениците от СОУ "Козма Тричков" и СОУ "Христо Ботев". Открит урок по родолюбие пред тях изнесоха акад. Константин Косев и проф. Николай Овчаров. Акад. Косев разказа на децата за героите на Априлското въстание, а темата на проф. Овчаров бе за цар Иван Шишман. Откритият урок бе част от кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България". Като подарък

учениците получиха тефтерчето на Васил Левски

и книги от поредицата "Чудесата на България". Акад. Константин Косев, който наскоро издаде книгата си "Априлското въстание и възникването на Княжество България", бе категоричен, че няма друго чудо като Априлското въстание в Европа.
"Десетилетия наред на българската общественост бе внушавано, че въстанието е неуспешно, но това съвсем не е така", категоричен бе акад. Косев.

Той заяви, че Априлското въстание е успешно, тъй като е постигнало целта си да създаде българска национална държава. Според него то е единственото, което е постигнало целта си в Европа.

"За съжаление в чуждестранните историографии се повтаря това, което нашата историческа наука е направила като заключение", каза още историкът.
По време на открития урок по родолюбие бе повдигнат

въпросът за смъртта на Христо Ботев

Едно от твърденията, които в последните години се прокарва от някои краеведи, е, че поетът революционер е убит от негов четник. Според акад. Константин Косев няма никакви сведения, които да потвърждават това и тези твърдения са само в рамките на фантазията.

"Ние, историците, работим с документи", подчерта акад. Косев пред учениците от Враца.
Проф. Николай Овчаров пък изнесе урок пред тийнейджърите за цар Иван Шишман.
"Чудеса на България могат да бъдат недвижими паметници, съкровища, могат да бъдат събития, които са се случили, но могат да бъдат и хора", каза проф. Овчаров.

"Ако някой ви попита за цар Иван Шишман, 90 процента от вас ще кажат, че той е слабохарактерен, малодушен. Да, но не е така. Върху него е

хвърлено едно черно петно

което не отговаря на истината. Това е направено от литератори и историци", каза проф. Овчаров.
Той бе категоричен, че цар Иван Шишман се проявява като последователен боец, който до последно се е съпротивлявал.
Този образ на цар Иван Шишман проф. Овчаров рисува и в книгата си за него.

Heгoвият цap Ивaн Шишмaн e гepoй, cpaжaвaл ce дo пocлeдния cи дъx cpeщy мнoгoкpaтнo пpeвъзxoждaщaтa гo вoeннa мoщ и пoлoжил кocтитe cи зa Poдинaтa.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай