Урок по нумизматика в музея

Урок по нумизматика в музея | StandartNews.com

Отговор на въпроса: Що е нумизматика? получиха десетки ученици в Регионален исторически музей – Благоевград. Заниманието е част от Лятната детска школа, която се радва на голям интерес от малчуганите.

Уредникът–нумизмат Нина Хаджиева им разказа историята на парите. Тя им разкри какво е нумизматика и с какво се занимава нумизматът. Как, кога, къде и защо са се появили парите? Какви са различните технологии за производство на монети? Каква информация носи в себе си монетата? Тези въпроси намериха своите отговори в лекцията на уредника. Децата научиха какви видове домонетни форми /протопари/ са съществували. Запознаха се с нови термини като аверс/ези, реверс/тура, кант/гурт, релеф и номинал. С голям интерес разгледаха класьори с различни по вид, време и произход монети.

Всяко дете получи монета със задача да се опита да разчете надписите върху нея. Също така се опитаха да направят разлика между антични и съвременни монети, като изрязваха и слепваха лицето и гърба на примерните монети и същевременно разгледаха новата българска монета от 2 лв. Накрая всяко дете получи пъзел с изображение на антична монета, който трябваше да изрежат и подредят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай