Уникална болница загива, иска помощ от министър Москов

Уникална болница загива, иска помощ от министър Москов | StandartNews.com

Болницата за долекуване на белодробни болести в Радунци не е ремонтирана от 1955 г.

Заради окаяната материална база специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в старозагорското с. Радунци е на доизживяване, алармираха синдикатите и персонала с тревога и поискаха спешна помощ от здравния министър Петър Москов. „Аз съм от 40 години в тази болница, помня само едно боядисване на стаите", заявки Жечка Тодоров, председател на синдикалната организация на КНСБ в болницата. Основен ремонт на целия болничния комплекс не е извършван от 1955 г. Преди 7-8 години били свалени и радиаторите и спряно парното и сега болничните стаи се отопляват на ток в суровия Балкан, а пациентите мръзнели. Стените са напукани и мухлясали, руши се и външната фасада. Всичко това обяснява защо това уникално здравно заведение в сърцето на Балкана се руши и съсипва пред очите на персонала и болните. От над 600 души капацитет, в момента са останали около 100-ина болнични легла, но за тях трудно се намирали пациенти. В момента се лекували 30-40 души с хронични белодробни заболявания, а от началото на годината се преминали едва 720 души. Приходите им нямала да надхвърлят 300 хил. лв, намалена е била драстично и държавната субсидия.

От две години персоналът, по щат 32, получавал заплати от дъжда на вятър. За тази година са им изплатили целите възнаграждения по щат само за три месеца. „Общата сума, която имат да получават лекарите, сестрите и помощния персона вече е над 650 хил. лв", съобщи зам.-управителя по финансите Димитър Аспарухов. Десетина души вече са осъдили болницата, но тя няма откъде да им плати.Дължала над 80 хил на ЕВН. лв за неплатен ток и дружеството е започнало да продава нейни апартаменти в селището чрез съдия изпълнител. С други 180 хил. лв здравното заведение висяло към различни доставчици и контрагенти.

Последната надежда на ръководството и отчаяния персонал е новият здравен министър Петър Москов. Те са му изпратили официално писмо с молба за спешен ремонт и реконструкция на тази наистина уникална за нашите условия болница. Тя е създадена през далечната 1938 г. с указ на цар Борис и според специалистите кристалния планински въздух и природата, болницата има над 500 дка парк с борова гора, са като балсам за болните от туберкулоза и други белодрoбни заболявания. „Министър Москов, не позволявайте да загине болницата в Радунци", молят с надежда от ръковoдството и синдикатите.

Някои като електромонтьорът Валери Илиев ще си търсят правата в Европейския съд за правaта на човека в Страсбург. Много от отчаяните медицински работници вече имали издадени изпълнителни листове от българския съда, но нямало откъде да си получат парите, тъй като по сметките на болницата няма нито лев.

„Ситуацията в това уникално заведение за лечение на белодробни заболявания е плачевна от години поради незаинтересованост на държавата", смята кметът на Мъглиж Господин Господинов.

Според него болницата на практика е фалирала. Общите и задължения вече са набъбнали на повече от половин милион. От огромната база в сърцето на Балкана за лечение се използват само 30-40 легла. Щатният персонал е свит почти наполовина.

„Навремето мястото за болницата е било избрано от германски специалисти, които били категорични, че тук кристалният планински въздух и условията за лечение и възстановяване на болни от туберкулоза и други белодробни болести са уникални за Балканите и цяла Европа", припомни Господинов.

Според него, ако държавата не иска да стопанисва това уникално здравно заведение спокойно би могла да прехвърли собствеността на Мъглижката община. Разбира се, след като си изплати задълженията към персонала.
Мъглижкият градоначалник е убеден, че при един добър мениджмънт биха могли да се намерят пациенти на болницата и от чужбина и тя да се изправи на крака. Общинското ръководство било готово да разговаря с новия екип на здравното министерство при какви условия може да стопанисва и развие болницата в Радунци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай