Умъртвиха болните от бруцелоза кози

Умъртвиха болните от бруцелоза кози  | StandartNews.com

Петнайсетте кози, които дадоха положителна проба за бруцелоза в град Рила, бяха умъртвени. Новината съобщи пред "Фокус" кметът на общината Георги Кабзималски.

Междувременно стана яснно, че 11 души от Рила са с положителна проба за болестт. До момента са били известни три случая, вече е потвърдено положителното изследване и на други осем души, на които са взети кръвни проби за изследване. Хората са на възраст от 36 до 77 години.

Българската агенция по безопасност на храните предприе тази мярка, за да ограничи разпространението на заболяването по други животни.

Евтаназията се е осъществила с инжекция. Мястото на действието е обеззаразено, а труповете на животните ще бъдат транспортирани до екарисаж.

„Предприехме информационна кампания сред населението във връзка с констатираното огнище на болестта. Шестима души обикалят хората в града и предоставят информация. Дванадесет души са в помощ на ветеринарните служители. Отправили сме покана към здравните власти от София, които довечера в 19.00 часа в залата на общината да проведат информационна кампания – начини на обследване, заразяване, предпазване и лечение", обясни Георги Кабзималски.

Подготвят се информационни брошури за заразата, които ще бъдат раздавани на населението от началото на идната седмица.
Населението ще бъде наложено на изследвания. При нужда, лечение ще се извършва в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай