Укротяват река срещу наводнения в Благоевград

Укротяват река срещу наводнения в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Започва мащабното укрепванe на река Благоевградска Бистрица срещу наводнения. Ремонтните действия се предприемат за първи път от 60 години насам и ще бъдат реализирани по проект, спечелен от общината. По този начин общинското ръководство ще гарантира сигурността и имуществото на 80-хилядния Благоевград и особено на хората, живеещи в крайречните райони. На 2 юли 1954 г. реката прелива, взема 13 човешки жертви и наводнява близо 60 къщи.

Проектът предвижда любимите на благоевградчани баражи да бъдат ремонтирани, а обраслите площи около тях да се почистят. Ще бъдат изградени нови прагове по поречието, които ще укротяват пролетното пълноводие от топящите се снегове и ще намалят скоростта и силата на прииждащите след поройни дъждове води. Стените на речното корито също ще бъдат укрепени, ще се изградят и рибни проходи, през които рибата да преминава безпрепятствено по време на своята миграция. Над 5000 кубични метра земна маса, кал и утайка ще бъдат извадени от реката, за да може безпрепятствено да тече водата, дърветата и храстите също ще бъдат премахнати.

Проектът се финансира по програма за трансгранично сътрудничество, а община Благоевград си партнира по него с македонската община Делчево. Срокът за неговото завършване е 24 месеца. 649 габиона - метални клетки, пълни със скални късове, ще бъдат разположени по специален начин по цялото корито на реката. Те ще бъдат допълнителна преграда срещу преливането на реката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай