Укрепват спешно дига край село Струмяни

Укрепват спешно дига край село Струмяни | StandartNews.com

На 10 метра от нея има газопровод, положението е критично, каза общинският кмет Емил Илиев

Критично е състоянието на предпазна дига на брега на река Струма в района на село Струмяни. Нивото на водата се вдига непрекъснато, вече е стигнало 2,32 метра, само от 08,00 часа сутринта до обяд се е покачило с цели 12 сантиметра, уточни областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. На място са изпратени екипи на „Напоителни системи" и на община Струмяни, за да се опитат да засипят с пръст компрометирания участък от защитната дига. Работници и техника правят необходимото, за да спрат разлива на реката извън коритото.

Добрата новина е, че въпросната поддала дига е извън населеното място и няма опасност за хора, домашни животни и сгради. Ако защитата не удържи на напора на водата, то реката ще залее само земеделски земи. „Проблемът е, че само на 10 метра от мястото, където бие и рови водата, минава газопровод, който зарежда с газ оранжериите в съседната община Кресна. Правим всичко, за да не допуснем да го отнесе водата. С камиони се возят огромни скални късове, които се насипват там", каза кметът на община Струмяни Емил Илиев. Преди месец и половина общината предприела аварийни дейности за укрепването на същата дига, изсипани са тонове скални отломки. Но сега пробивът е на 20-30 метра по-нагоре по течението в посока Кресна.

Високо е нивото и на река Места. Засега обаче няма постъпили сигнали за залети площи. Няма разлив на реката. „В непрекъсната връзка сме с ''Напоителни системи'', с ''Пожарна безопасност и защита на населението'' и с Басейнова дирекция", увери областният управител Бисер Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай