Удариха печатница за фалшиви документи в Пловдив

Удариха печатница за фалшиви документи в Пловдив | StandartNews.com

Криминалисти са разкрили в Пловдив печатница за фалшиви документи – лични карти, дипломи, шофьорски книжки и контролни талони. Базата на фалшификаторите се е намирала на улица "Розова долина".

"От комуникацията, която имат нашите служби с тези в Европа става ясно, че много чести са уведомленията от страните от ЕС за задържани лица от трети страни с неистински български документи", каза Кирков. "Това показва, че нашите документи са търсени", добави той. Тепърва ще се изследват откритите документи, тефтери, флашки и заготовки, ще се правят множество експертизи. Иззети са били около 25 готови неистински лични карти, 19 свидетелства за управление на МПС и 5 броя чуждестранни паспорти и др., както и много заготовки. Кирков съобщи още, че в кутия от Русенско варено, с двойно дъно са открити няколко флашки, които най-вероятно съдържат ценна информация. Това ще стане ясно също от експертизите. Друго, което прави впечатление е, че машините за изработване на фалшивите документи са скъпи и висококачествени, което означава, че документите също са с добро качество, каза Кирков. Открита е и машина за правене на графичен печат, като този на новите български документи с перфорация. Машината е доста скъпа, което предполага и много добро качество.

Оборудването е било пълно. Открити са още и заготовки за неевропейска валута, възможно е да са иракски динари. Това също ще покажат експертите. Помещението, в което е открита печатницата, е било наето отскоро. Преди това печатницата е била на друго място. Намерени са и много лични данни, тефтери и снимки. Изготвяните документи са предимно за две страни в Европа, но кои са те засега няма да се оповестява, съобщиха от полицията. На черно неистинските български лични документи вървят между 150 и 350 лева, каза Кирков. Разработката на криминалистите от Пловдив е от няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай