Ученици поискаха по-добра образователна система с флашмоб

Ученици поискаха по-добра образователна система с флашмоб  | StandartNews.com

Добрич. В деня на старта на новата учебна година ученици от 8 до 11 клас от различни училища в Добрич се събраха в центъра на града, като чрез своя флашмоб заявиха исканията си за по-добра образователна система. Пред репортер на "Стандарт" девойките и младежите споделиха, че настояват за по-високи стипендии и по-висока минимална работна заплата.

Според тийнейджърите част от учебния материал по предмети като математика, химия и биология трябва да бъде изтеглен и да се учи в по-малките класове. Децата са категорични още, че учебниците трябва да бъдат написани не на академичен стил, а достъпно, за да бъдат уроците разбираеми, а материалът в училище да бъде поднасян от преподавателите по-атрактивно вместо сухо и скучно. Донна Колева - 11 "а" клас от ветеринарната гимназия в града и Сиси Димитрова - десетокласничка във финансово-стопанската гимназия, са двете представителки на Добрич в Съюза на учениците в България. След танца, девойките заявиха, че учениците в страната настояват ученическите съвети да бъдат част от системата на образованието, като имат право на глас при назначаването на учители и директори в училищата.

"Искаме ученическите съвети да имат право на глас при изработката на Правилник на училището, както и на програмите, по които учим. Настояваме също съветите да имат право на глас при заседанията на педагогическите съвети, когато се дискутира и решава изключването на ученици", каза Донна Колева, а Сиси Димитрова добави: "Искаме стипендиите - за отличен успех и социалните да са 15 % от минималната работна заплата, както и да има мандатност на директорите на училищата от 3 години, с възможност за избор не повече от 2 пъти. Настояваме в учебната програма да имаме 2 пъти седмично часове по гражданско образование".

Момичетата заедно с още много млади хора в страната, обединени от националния съюз искат да подобрят образователната система в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай