Ученици пишат туристически пътеводител на Видин и Зайчар

Ученици пишат туристически пътеводител на Видин и Зайчар | StandartNews.com

Видин. Ученици от природоматематическата гимназия във Видин и гимназията в град Зайчар, Сърбия, заедно създават туристически пътеводител на региона, съобщи Нора Иванова, координатор на проект за партньорство между двете училища. Освен пътеводителя, учениците създават и виртуална уеб карта на регионите на Видин и Зайчар.

За една година чрез проекта „Единение – партньорство за знание и добросъседско единство" е провокиран интересът на тийнеджърите към богатото и разнообразно културно наследство на трансграничната област. С предвидените за реализацията средства, осигурени от европейската програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, в двете училища са открити компютърни кабинети и са създадени по три клуба във всяко от тях – за етнографски изследвания, географски проучвания и по информационни технологии. Организирано е и обучение по теми, които не се изучават в училище. Екипи от ученици са описали природни и туристически забележителности, етнографски феномени в българската и сръбската част. Открити са и ателиета за работа със софтуерни продукти Adobe, събрани са снимки, видео и аудиозаписи. Резултатите от проучванията са обсъдени на кръгла маса по проблемите на историческия и културния туризъм. Незабравим за тях остава фолклорният спектакъл в град Зайчар преди дни, на който са показани песни, танци и народни облекла от двата региона.

"Това, което замислихме, дава добри плодове", каза г-жа Нора Иванова. Учениците, които се записаха в клубовете, имат по-големи познания за културното наследство на регионите, научиха се и на уважение към ценностите на съседния народ. Мнозина от тях откриха за първи път и уникалните ценности на родния фолклор. Някои се снимаха с 200-годишни носии в Бойница, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай