Ученици от Кърджали гласуват в референдум за младежко управление

Ученици от Кърджали гласуват в референдум за младежко управление | StandartNews.com

Кърджали. В Езикова гимназия „Христо Ботев" в Кърджали се провежда референдум за формата на държавно управление – президентска или парламентарна република. Допитването днес е част от проект по гражданско образование „Ние, Републиката" на Училищното настоятелство.

„Проектът има за цел да формира гражданска позиция у младото поколение, свързана с усвояване на базисни демократични ценности като свобода, човешки права, моралност, компетентност и социална чувствителност", сподели координаторът на проекта и преподавател по „Философия" в учебното заведение Марина Димова.

В референдума участват 700 ученици от 14 до 18 години от 28 класа, които представляват 28 области на „независимата република".

До обяд до урната в единствената СИК, разположена в ГПЧЕ "Хр. Ботев" Кърджали бяха стигнали около 20 на сто от включените в избирателните списъци ученици. „Изборният ден започна в 8 часа, минава нормално, специален екип следи за спазване на реда", коментира десетокласникът Боян Каменов, председател на комисията. Сформирани са и две изнесени СИК в Момчилград и Джебел, като в тях своя вот могат да дадат 120 възпитаници на школото, които живеят в тези два града.

След референдума за формата на държавно управление – президентска или парламентарна република предстои и „териториалната" подялбата на новата Република - ГПЧЕ „Христо Ботев". Всички 28 класа в гимназията ще бъдат разделени териториално на общини, в които ще работят хора от различни професии.

Проектът „Ние, Републиката" включва състезателен тур в 10 области между различните „общини". Класът - победител ще бъде награден с двудневна екскурзия до столицата и посещение на Българския парламент. ГПЧЕ „Х. Ботев" Кърджали е единственото в страната училище, което реализира подобен проект с финансовата помощ Норвежкия фонд, чийто донори са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай