Учени искат най-старата астрокарта в ЮНЕСКО

Учени искат най-старата астрокарта в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Най-старата астрономическа карта в Европа се намира в местността Кози камък под връх Беслет. Това е доказано с изследвания на специалисти от обсерватория "Звездно общество IAU А79". "Целта ни е да запазим това откритие за поколенията след нас.

Не е тайна, че в района често обикалят иманяри и съсипват част от ценната находка. Затова потърсихме подкрепата на учени от цялата страна за нашето искане - тази древна астрономическа карта да бъде под егидата на ЮНЕСКО", твърди координаторът на обсерваторията Иван Богданов. Местността Кози камък се намира над гърменското село Ковачевица. Тя е изследвана още в далечната 1987 година от екип преподаватели на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Учените са били категорични, че мястото е било и светилище, и некропол, и селище, а скалният комплекс "Кози камък" е някогашен тракийски култов обект.

"Там е имало древно светилище още през Бронзовата епоха. Върху скали чрез дупки са изобразени Слънцето, съзвездия и планети. Дупките са изключително правилни и точни, сякаш са пробити с лазер. те са прецизна звездна карта, на която са още съзвездията Цефей и Касиопея. Предполага се, че картата е направена от цивилизация, предхождаща нашата", казва Иван Богданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай