Тютюнопроизводител почерпи с торта изкупвачите на Булгартабак

Тютюнопроизводител почерпи с торта изкупвачите на Булгартабак | StandartNews.com

Хасково. Тютюнопроизводители и изкупвачи заровиха томаховката на раздора по между си в свиленградското село Мустрак. Невероятно, но факта. На фона на мъките и проблемите в тютюневия бранш през последните месеци, производител поръча торта за изкупвачите на „Булгартабак", дошли да приберат в спасителна акция 20-тоновата му реколта ориенталски тютюн.

„Ние бяхме удавниците на България, вие ни спасихте", с прочувствените думи Живко Желев посрещна комисията на фирмата-изкупвач и просълзи с думите си насъбралите се около склада му бабички от селото, които дори вдигнаха наздравица с чай за благата вест. Само преди четири дни Желев се закани, че ще стовари балите с тютюна си на жълтите павета и ще си драсне клечката заедно със стоката.

В четвъртък обаче освен неговите, хората на един от най-големите играчи в тютюневия бранш прибраха и още 124 т. тютюн в района на Свиленград, макар да нямат сключени договори с нито един от местните производители. Компанията изпрати 6 комисии в региона, които едновременно изкупуваха в Мустрак, Младиново и Щит.

Освен, че реколтата беше прибрана, стопаните получиха и цена за нея, на която в другите региони могат само да им завидят-средно 6 лв.
Експертите обаче признаха, че и стоката е от най-качествените, въпреки забавянето на изкупуването й.

„Без тютюна сме на умиране", коментира кметският наместник на Мустрак Костадин Господинов. Селският управник обясни, че селото е от 150 души, но засетите площи с тютюн са около 2 000 декара. От тях стопаните вадят добиви по 270 тона. Почвите са неподходящи за нищо друго, освен за тютюн, пшеница и лозя, обясни Господинов.

Въпреки, че официално кампанията по изкупуването на ориенталски тютюн приключи в края на февруари, заради проблемите около старта й и закъснението сроковете за изкупуване са удължени до края на март. Седмица след приключването на изкупуването, хората ще си получат и парите, обещаха от БТ.

Въпреки добрата развръзка в Свиленградско, проблемите в сектора започват отначало със старта на засаждането на тазгодишната реколта.
Засега производителите не са сключили нито един договор за изкупуване в очакване на промените в закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай