Тютюнджии живеят на вересия в с. Осиково

Тютюнджии живеят на вересия в с. Осиково | StandartNews.com

Гръцката фирма продължава да дължи пари на тютюнджии в Неврокопския край. 80% от стопаните в гърменското село Осиково не са взели и стотинка за предадения тютюн от миналогодишната реколта на гръцкото дружество. 28 семейства живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина.

„Положението е нетърпимо. Чудим се какво да предприемем. Хората са готови на крайни действия. Разбрах, че гърците за втори път са поели ангажимент пред земеделския министър Десислава Танева, че ще се издължат. Но това го слушаме от техния представител за България вече 8 месеца. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна", заяви кметският управник на с. Осиково – Митко Дедьов. Заради некоректната гръцка фирма тази година тютюнджиите в селището са 4 пъти по-малко. Миналата година засели тютюн 35 стопани, а тази година те са по-малко от 10. „Хем цените са ниски, хем пак не плащат тютюна. Това е гавра с нас, нека държавата да защити правата ни", жалват се стопаните.

Гърците започнаха да изплащат поетапно задълженията си в края на юли към стотици тютюнджии за тютюна от миналата година. Но така и не са превели парите на всички стопани в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай