Тютюнджии стягат ново сдружение за защита на правата си

Тютюнджии стягат ново сдружение за защита на правата си | StandartNews.com

Благоевград. Тютюнопроизводители от Неврокопския край, Хасково, Кърджали и Свиленград ще създадат ново сдружение, което да защитава правата им. Най-късно следващата седмица ще се проведе учредително събрание, а след това ще се направи съдебна регистрация.

„Всички съществуващи сдружения на тютюнджии са политически зависими. Затова ще направим нова асоциация, която ще кръстим „Басмъ", на името на сорта дребнолистен тютюн, който отглеждаме и с който сме известни по света. Няма да сме зависими от политиците. Ще гоним само нашите интереси, а не техните. Ще се защитаваме сами, след като политиците не го правят", заяви Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от Хаджидимово.

Новото сдружение ще е на доброволни начала, но ще има задължителен членски внос за тези, които станат част от него. „Така ще имаме ангажимент към асоциацията. Очакваме няколко хиляди тютюнопроизводители да влязат в сдружението", каза още Сабахлъков. Целта им е да успеят да осигурят ясни правила в сектора. Да има регламентирани отношения с фирмите – изкупвачи. „Ще искаме да знаем какъв сорт трябва да отглеждаме, каква ще е изкупната цена и какво да е количеството. Това са трите основни неща, които ни касаят и от които зависи препитанието ни", допълни тютюнджията от Хаджидимово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай