Туберколоза проби в елитна детска градина

Туберколоза проби в елитна детска градина | StandartNews.com

Една учителка и две деца от елитната детска градина №1 във Видин са се заразили с туберколоза, съобщи д-р Гергана Джамбова от Регионалната здравна инспекция. Най-напред болестта е била открита при учителката, а след това и в две деца от нейната група. Майка съобщава и за трето дете, което вече се лекува в софийска болница.

За болестта на учителката е било съобщено от видинската болница на 21 октомври, а на 23 октомври регионалната здравна инспекция е дала указания какво да се прави, за да се спре разпространението на заразата. Приложени са пет мерки – пълна дезинфекция на занималните, кухнята и посудата, масичките и столовете на децата. Започнали са изследвания от вида манту, при които двете деца да дали положителна проба. Те са изпратени в софийската болница по белодробни болести за по-подробни изследвания.

Пробите манту продължават. Досега са проверени 36 деца и целият персонал от 17 души. Други носители досега не са открити.
Преди дни регионалната здравна инспекция е взела проби от 20 места в градината – от съдове, ръцете на персонала, столовете. Не са изолирани патогенни микроорганизми. Наблюдението в градината, както и изследванията продължават.
Няма основания градината да бъде затваряна, твърдят от регионалната здравна инспекция. Организирана е и среща на родители с лекари и представители на инспекцията.

Детска градина №1 е най-старата във Видин. Носи името на сина на дарителя за построяването и – Желязко Попниколов. Сградата с необичайна за днешните детски заведения архитектура бе избрана за лице на програмата „Регионално развитие". Тя се появи на билбордове из цялата страна като пример как може да се промени видът на старите сгради с европейски средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай