Цяло село празнува свети Харалампий

Цяло село празнува свети Харалампий | StandartNews.com

Храмовия празник на "Свети Харалампий" ще отбележат подобаващо днес миряните от симитлийското село Железница. Красивият храм, изографисан с дарения на местни хора, впечатлява с изключително добрата подредба въпреки скромните си размери. Църквата е осветена преди 16 години. От 2000 година до днес и в студ, и в мраз на църковния празник жителите на селището се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и производители на мед.

На 10 февруари православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител. Св. Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите. Това е единственият ден в годината, в който пчелният мед може да бъде осветен.

В Благоевград също се почита този празник от пчеларите. Те ще се съберат тази сутрин в катедралния храм „Въведение Богородично", като ще донесат стотици буркани с мед. Свещеници ще осветят украсените с кокичета и листа от здравец бурканчета. Те сще се подредят във формата на голям кръст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай