Цвета Караянчева: Спираме изборния туризъм с поправка в закона

Цвета Караянчева: Спираме изборния туризъм с поправка в закона | StandartNews.com

Изборният туризъм ще бъде спрян с поправка в Закона за гражданската регистрация, обяви по време на среща с граждани във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева.

Преди дни депутатите одобриха на първо четене редакциите в Закона за гражданската регистрация. „В сряда на комисия ще гледаме закона на второ четене. Предстои да бъде сменен срокът за регистрация. Изисква се една служебна проверка на всички хора, регистрирани от 1 февруари. Ще накараме служебно кметовете да направят комисии, за да видят по колко човека има регистрирани. И, ако има нарушения, тези хора автоматично ще се отрегистрират", разясни Караянчева. По думите й, това щяло да бъде направено до края на юли, за да може през август, когато тръгнат избирателните списъци, в тях да няма надписани хора.

Според Цвета Караянчева този закон вече е започнал да действа. „Вече има кметове, които, разбрайки, че в парламента върви обсъждане, веднага започнаха да правят проверки и са отписали много хора. В противен случай следва персонално наказание за кметовете", категорична бе тя. Караянчева даде конкретен пример с кърджалийското село Яребица, където по постоянен адрес живеят 100 човека, но по настоящ – едно семейство от петима души. „Има още много такива населени места, където благодарение на Изборния кодекс, който беше приет от предното правителство, ще се случат такива аномалии!", коментира Караянчева. Депутатът очерта предстоящите местни избори като изключително тежки.

Цвета Караянчева бе категорична, че ПП ГЕРБ не гледа насериозно на поканата, отправена към партията от местната структура на БСП - да бъде издигната обща анти-ДПС кандидатура за кмет на Кърджали. "Oбща кандидатура за кмет на Кърджали няма да има", обяви народният представител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай