Цар-Симеоновата градина върна блясъка си

Цар-Симеоновата градина върна блясъка си  | StandartNews.com

Любимият парк на пловдивчани бе ремонтиран и обновен
Напролет ще бъдат пуснати и пеещите фонтани, обеща кметът Тотев

След Римския стадион и Малката Базилика, нова красива перла окичи короната от градски забележителности на Пловдив. Цар-Симеоновата градина, чийто ремонт стартира преди няколко месеца, вече грее с пълния си блясък. Остава още един етап, свързан със строежа на езерото с фонтаните. С него ще приключи цялостната реконструкция на най-зеления пловдивски парк, известен с прохладата, спокойствието и красотата си. Градината е разположена на централно място, красиво допълнение към архитектурния ансамбъл от емблематични пловдивски сгради - Централна поща, Общината и хотел "Тримонциум". На изток от парка е централният площад, където в момента се извършват и

експонират уникални археологически разкопки

По красотата и богатството на растителния свят Цар-Симеоновата градина може да се мери с най-красивите паркове на Стара Европа. И това не е случайно, тъй като е създадена по проект на един от водещите европейски паркостроители - швейцарец Люсиен Шевалас. Годината е 1892, но и до днес градината е запазила своите оригинални оформителски допълнения - езерата, пеещите фонтани, детските площадки и алеите към площада, откъдето започва пешеходната улица на град Пловдив.

За първи път от създаването на Цар-Симеоновата градина преди повече от век настоящата градска управа си постави амбициозната задача да направи цялостен ремонт, като реставрира и архитектурните елементи от 1936 г. Общината спечели проект по ОП "Регионално развитие" на стойност 5 милиона лева, от които 250 000 са собствено съфинансиране. С тези пари и с още средства от фонд "Флаг" реконструкцията на градината вече е факт. Дейностите са разделени на три основни етапа, обясни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Първият и вторият, които вече са финализирани, включват работата по градините и поливните системи, осветлението, пейките и алеите, както и цялата дейност по водните площи с помпите, дюзите, фонтаните и тяхното осветление. "Имаме завършено озеленяване, като засаждането на растителните видове ще продължи до ноември. Изцяло е готово осветлението на парка, което е ново. Готови са коритата на езерата, както и

Виенският павилион, който е възстановен по снимки

на изградения преди повече от век павилион за Първото българско изложение", коментира Тотев. Предстои работата по третия етап, който е свързан с езерото с пеещите фонтани, като новото е, че ще бъде изградено естествено езеро с плавно слизащи надолу брегове, покрити с естествени камъни, за да може да изглежда автентично сред алеите и растителността. Вътре ще има сух фонтан, традиционен фонтан и фонтан с високопомпено налягане, какъвто не е имало досега под тепетата. Водата, която ще блика от него, ще достига до 20 метра височина. Фирмата, която ще го достави, е канадска и произвежда подобни водоскоци за Дубай. Паралелно с това се работи и по допълнителните елементи в парка, които са отделни скулптури, създадени през 30-те години на миналия век. Те се възстановяват по снимки от Държавния архив и Регионалния исторически музей. По думите на Иван Тотев целта е обектът да бъде приет в началото на следващата година, а през май пловдивчани да гледат и първия спектакъл на новите пеещи фонтани. Сред ремонта зеленината в Цар-Симеоновата градина ще се увеличи с 3000 кв. м. Гордостта на Общината са и детските площадки, една от които е сред най-големите в цяла България, а малчуганите, които ежедневно играят на нея, са стотици. Езерата са другият важен акцент, като едно от тях, известно като езерото с рибките, ще бъде снабдено със специална пречиствателна станция, така че в него да може да живеят различни водни видове. Задължително ще има и златни рибки, както е било преди години, увери кметът. Специално внимание е обърнато и на езерото с мечката, което е любимо място за снимки на пловдивчани и на гостите на града. В пещерата на каменния звяр пък ще има монтирано художествено осветление. Сред скулптурите, които ще бъдат обновени, особено прецизна ще е работата върху фонтана с богинята Деметра, направен по технология от ХIХ век, който вече е демонтиран и изпратен за реставрация. По думите на кмета прочутата статуя, произведение на италианския художник Арналдо Дзоки, ще върне първоначалния си блясък напълно. Като цяло архитектурното оформяне на парка е подчинено на духа на Първото българско изложение от 1892 г., заради което е създадена Цар-Симеоновата градина, коментира още градоначалникът. Той отсега планира как догодина ще бъдат обновени Дондуковата градина и парка на ул. "Богомил" .

В езерото някога плували корабчета

Интересна е историята около възникването на пловдивския парк. През 1891 година българското правителство взема решение от август до края на октомври 1892 година под тепетата да бъде проведено Първото българско земеделско-промишлено изложение. След великолепното Изложение в Париж две години преди това и година след панаира в Прага България решава да покаже, че също може да се представи блестящо като домакин на подобен форум. Тогава пловдивчани се обръщат към Люсиен Шевалас и на мястото на турското гробище, което е съществувало южно от Сахат тепе, само за десет месеца разцъфтява приказна градина, за която пишат всички европейски вестници. Пресата публикува статии, в които посочва, че на Балканския полуостров швейцарецът Шевалас е създал нещо невероятно. Тя носи вече големите размери, както и характерните елементи като езерото, което възниква естествено на мястото на старо мочурище. При пресушаването му обаче остава едно голямо пространство, което се превръща в езеро, а вътре навремото плували дори и малки корабчета. С княжески указ на княз Фердинанд от ноември 1892 г. паркът е е наречен "Градина Цар Симеон" и е подарен от княза на българското правителство и на пловдивчани само с едно условие - да я поддържат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай