Три пъти повече лайнери са акостирали на Морска гара Варна

Три пъти повече лайнери са акостирали на Морска гара Варна | StandartNews.com

Най-много туристи по морето са посетили Археологическия музей и Аладжата

Висок ръст на круизните кораби и бум на техните пасажери.Това сочи анализът за сезон 2014 представен на заседанието на Обществения съвет по туризъм. До края на октомври на Морска гара Варна са акостирали 36 кораба, като миналата година те са били 13. Варна е посетена от 21 000 пасажери, или 7 пъти повече в сравнение с предходния сезон, когато са били едва 2 995 души . Като положителна новина се отчита, че на Летище Варна се открити редовни полети на турските авиолинии до Истанбул. През цялата година се поддържат и петте редовни линии до Виена, Лондон, Москва, Истанбул и София. От началото на май през активния летен сезон се извършват и полети четири пъти седмично до Белград.

3 354 000 са реализираните нощувки в хотелите и местата за подслон на територията на община Варна от началото на годината до 24 октомври. Приходът от платения туристически данък е в размер на 3 343 534 лева.Заради кризата в Украйна имаше 10 % спад на руските и 15 % -на украинските туристи , но той беше компенсиран с ръст на немските и полските гости, припомни доц.Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

158 000 туристи са посетили музеите в морската столица, като най-голям е броят на посетителите в Археологическия музей /59 000 души/ и на Аладжа манастир /56 000 души/. Повече са и посетителите на Римски терми и Побити камъни в сравнение с миналата година . Чуждестранните посетители са предимно поляци, унгарци и руснаци, но се наблюдава и тенденция за нарастване на броя на туристите от други държави като индийци, мароканци, монголци, турци и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай