Три години от черния Великден в Симеоновград

Три години от черния Великден в Симеоновград | StandartNews.com

Хасково. Почитат паметта на шестимата загинали младежи преди три години в Симеоновград. Днес на лобното им място ще има панахида и заря. Младежите бяха прегазени от пиян шофьор на 23 април 2011 г.

В 22,30 часа родителите на загиналите младежи, техните близки и приятели ще се съберат пред мемориалния комплекс с шестте бели ангели, съобщи БНР. Гошо, Трифон, Яница, Мелин, Евгений и Красимир намериха смъртта си на връх Великден, само двама техни приятели оцеляха.

Съдът осъди виновния за трагедията Данаил Георгиев на 12 години години затвор. Родителите на починалите деца настояват за по-тежки наказания за пияни шофьори, причинили смърт на пътя.

Родителите на "шестте ангели", прегазени в Симеоновград: Ще дарим кървавите пари на болни деца

3 г. след зловещия 23 април 2011 г. паркчето в Симеоновград, където са мемориалите на шестимата загинали младежи в зверската катастрофа навръх Великден, е тихо. По обяд в уютното, добре поддържано и потънало в зеленина кътче, точно срещу лобното място на Красимир, Яница, Гошо, Евгени, Трифон и Мелин, е спокойно. Да запалят по свещичка са дошли майките на Гошо и Яница - Славка и Магдалена, и лелята на Краси - Ваня Георгиева. Почернените жени споделят, че по принцип паркчето, изградено в памет на "шестте ангели", е по-оживено. Идват често майки с бебетата си, казва Магдалена. Славка пък обяснява, че често се отбиват и случайни хора - преминаващи по пътя, спират колите, за да сложат цвете. "Радваме се, защото това е една от мисиите му - да е като червена лампичка както за шофьорите, така и за пешеходците", обяснява Магдалена.

Въпреки че виновниците за краткия живот на тийнейджърите - братовчедите Данаил и Живко, са вече в затвора, родителите на загиналите не намират покой. Данаил, шофьорът на опела, помел децата, които отивали към църквата за Възкресението, с присъда от 12 г. затова, че братовчед му Живко му дал ключовете за бащиния си автомобил, е наказан със 7 г. И двамата са в затворническо общежитие. "След месец-два ще започнат да излизат, ще се прибират за отпуски. Криво-ляво ще избутат годините. Един ден ще излязат, ще имат семейства, деца. А ние оставаме с мъката", нарежда майката на Гошо. Сега с останалите родители очакват обезщетения от застрахователите.

"Кървави пари са това. Никой от нас няма да ги използва за почивки и облаги", казва Славка. Сумата, която трябва да им бъде изплатена, е по около 150 000 лв. за убито дете. Хората обмислят да дадат парите за кауза. Все още не са решили точно коя, но със сигурност ще помагат на други хора - на болни или на деца, пострадали при катастрофи. Въпреки че по тяхна инициатива се промени законът и отпаднаха споразуменията при смъртни случаи с пиян шофьор, близките на загиналите деца в Симеоновград продължават да настояват за още по-драстични мерки срещу убийците на пътя. Те искат да отпадне кумулативната присъда. И при инциденти с повече от един убит да бъдат издавани присъди за всяка смърт. Освен това настояват пияните шофьори да бъдат съдени за "убийство при евентуален умисъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай