Три дни пяха и играха в село Антимово

Три дни пяха и играха в село Антимово | StandartNews.com

Тридневен фолклорен събор, наречен „Гергьовден", се състоя във видинското село Антимово. Над 30 състава с 500 участници от България, Сърбия и Румъния показаха автентични песни и хора от своите райони. Селото, което се намира на 1 км от Дунав мост 2, бе посетено от хиляди гости от Румъния и Северозападна България. Кметът на Видин Огнян Ценков също посети събора и поздрави местните с празника „Гергьовден".

Съборът бе съпътстван от няколко изложби. Под шатри в центъра на селото местните показаха автентични народни носии, ръкоделия, ястия от старата кухня, старинни оръжия, гълъби. По време на събора младежи положиха венци пред войнишките паметници и се поклониха пред паметта на храбрите си предци. На стена от фасадата на храма „Свети Георги Победоносец" бе поставена паметна плоча на патрона на селото – екзарх Антим Първи. Селото носи името на големия духовник и държавник от 1934 година. Преди 82 години се е казвало Шеу.

Провеждането на събора е финансирано с лични средства на евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев и на народния представител от района Владимир Тошев. Това е седмото му издание. Самодейците от трите държави си обещаха среща в селото и през 2017-та.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай