Трактори блокират бензиностанции

Трактори блокират бензиностанции | StandartNews.com

Над 100 трактора в Плевен и близо 1000 огромни машини в цялата област блокираха бензиностанции от района, зареждайки колективно и по едно и също време гориво. Това бе част от националния протест на зърнопроизводителите срещу новите изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за гориво до 31 август. Ако на бензиностанция се наредят трима земеделски производители с по две машини, които зареждат по 700-800 литра, тя ще остане без гориво до следващото й зареждане, предупредиха протестиращите.

„На протест ще излязат комбайните и тежките трактори, ако до обявения срок наредбата продължи да съществува и ние нямаме горива в базите. Тогава вече ще стане страшно. Днешната реакция беше само предупреждение, ", заяви Георги Милев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Плевен. Според него наредбата е рекет и изнудване.
Въпреки проведените срещи между представители на асоциацията и министерството на финансите изискванията влизат в сила по време на жътва, когато производителите няма как да реагират. Нивомер с фискално устройство струва между 15 000 и 25 000 лв, а системите, от които в момента се зареждат селскостопанските машини, не са пригодени за тях. В наредбата са посочени само 3 вида нивомери, въпреки че на българския пазар се предлагат 23. Това е безспорен лобистки интерес, категоричен бе Милев. Според него аргументите на финансовото министерство, че така ще спре контрабандата, са несъстоятелни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай