Тодоровден е празникът на с. Бачево

Тодоровден е празникът на с. Бачево | StandartNews.com

Конят е „скочил" в герба на селището

Никак не е случайно, че конят е основната фигура в герба на село Бачево. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви четириноги. Това е свещеното животно в селището и е на особена почит тук. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

"Кон да си вкъщи", често се оплакват жените заради по-голямото внимание, което отделят съпрузите им на животните. И съвсем закономерно най-големият празник в Бачево е Тодоровден. Тук поминъкът основно е земеделие и дърводобив. И в двете занимания пръв помощник на стопаните е кончето. Без него местните жители не могат да си представят живота. А ездата се оказа доходоносен бизнес, тъй като насам прииждат чужденците от близкия курорт Банско, както и от общинския център Разлог.

Празничният съботен ден на 28 февруари ще започне в 10.30 часа на площада с водосвет за здраве и захранване на конете. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата.

Традиционните селски кушии в разложкото село събират хиляди любители на конете. Надбягванията и тегленето на каруци, пълни с дървени трупи, започват в 11.00 часа в местността Власовица. Поне 4000-5000 души се събират да гледат атрактивните състезания. Сред тях има стотици туристи от близкия курорт Банско. В кушиите участват и жени. Тодоровден ще продължи до късно вечерта с празничен концерт и всеобщо веселие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай