Тийнейджъри в Каварна: Лесно е да си купиш наркотик

Тийнейджъри в Каварна: Лесно е да си купиш наркотик | StandartNews.com

През май Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Каварна е провела анкета сред ученици от 7 до 11 клас в три училища в морския град, според която става ясно, че 75 на сто от анкетираните тийнейджъри са заявили, че е лесно да си купиш наркотик. 16 на сто от децата са заявили, че са пробвали някакво наркотично вещество. А 46 на сто от анкетираните са посочили, че познават хора, които предлагат наркотици.

Тази стряскаща статистика публикува на сайта си морското кметство, където по покана на кметството и Комисията гостува театралната формация "Улична банда", с постановката "Спасителят" на Валентин Балабанов. Спектакълът е игран пред ученици от Каварна на сцената на читалище "Съгласие" и третира именно темата за наркотиците. Пиесата, която е реализирана със съдействие на Националния съвет по наркомании и с подкрепата на МОН, разказва историята на 18-годишно наркозависимо момиче.

Според последните изследвания на Националния център по наркомании, злоупотребяващите с хероин са между 50 000 и 60 000 души, с кокаин – между 8 000 и 15 000 души, а с различните форми на канабис – около 120 000 души. Тревожната статистика сочи, че изходът на всеки четвърти наркоман е фатален и завършва със смърт, като възрастта на започващите е спаднала до 12 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай