Теди Москов и Филип Трифонов - почетни роми в Каварна

Теди Москов и Филип Трифонов - почетни роми в Каварна | StandartNews.com

Добрич. "Вие сте новите българи", с тези думи поздрави жителите на ромската махала в Каварна най-новият почетен ром Филип Трифонов. 

Ромската махала в Каварна, добила известност и популярност като родния Бевърли хилс, се сдоби с още два почетни роми в деня на ромския празник - 8 април. Своите почетни грамоти получиха режисьорът Теди Москов и актьорът Филип Трифонов. Грамотите на двамата бяха връчени от единствения "Почетен мангал" на махалата - режисьорът и актьор Андрей Слабаков, който е голям приятел на Каварна и жителите на града. Преди да даде отличията на своите двама колеги, Слабаков не пропусна да отбележи, че е малцинство, но веднага добави, че в Каварна се чувства прекрасно.

Получавайки грамотата си Теди Москов, който преди дни взе престижното отличие "Икар", отбеляза за себе си, че той е първият в историята и единствен почетен ромски Икар и добави, че гледката на щастливите роми, които празнуват, го вдъхновяват за една следваща постановка, която да постави на голямата сцена на Народния театър заедно със Софийската филхармония.

Актьорът Филип Трифонов пък заяви, че приема отличието като личен поздрав чрез кмета на Каварна от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и добави, че би желал да заснеме документален филм, в който да покаже живостта и енергията на ромите. "Честит празник! Вие сте новите българи", поздрави от сцената празнуващите Ф. Трифонов.

Пожелания за здраве и да спортуват повече към всички отправи и специалният гост на празника - зам.-министърът на спорта Йордан Йовчев. Поздравителен адрес от министъра на труда и социалната политика прочете неговият началник на кабинета Севинч Касабова, която е родом от Каварна. Поздрави към съгражданите си с пожелания за здраве и успехи отправи и кметът на Каварна Цонко Цонев, като отбеляза, че в Каварна няма дискриминация, защото има демокрация.

Специално за ромите от Каварна тази година пя Роксана. "Направих допитване и хората пожелаха тази година за празника Роксана и затова я поканихме", каза Цонев. През целия ден се вдигаха наздравици с бира, а от многобройните скари цвърчаха и разнасяха аромат из въздуха кебапчета. Хлапетата неспирно танцуваха в ориенталски ритми за радост на майки и баби, които се надпреварваха да снимат с телефони изявите им по сцената. И тъй като ромите от каварненската махала са прочути с търговските си умения, не пропуснаха да разпънат пъстри сергии по централната улица на махалата, на които се предлагаха от хелиеви балони, свирки, шекерени пръчки и играчки до спортни облекла, завеси и килими. За купона от общинския бюджет са осигурени 3 хил. лв. и още 5 хил. лв. са осигурени от спонсори, каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай