Театрали правят жива верига срещу нов директор

Театрали правят жива верига срещу нов директор | StandartNews.com

Благоевград. Артистите от благоевградския театър „Никола Вапцаров” се вдигат на протест срещу новия си директор и настояват да се анулира проведеният конкурс. Те са готови да направят жива верига, за да отстояват докрай позицията си. Според тях спечелилата надпреварата Надя Асенова е парашутистка и подставено лице на Министерството на културата.

„Тази жена е от София. Тя не е стъпвала в нашия театър и трябва да ползва екскурзовод, за да намери храма на Мелпомена тук”, казаха досегашният титуляр Николай Кимчев и колежката му Мария Райнова. Двамата отпаднаха от конкурсната процедура и ще подадат контестации в министерството. Според тях победителката нямала никакъв управленски опит, макар че по закон всеки кандидат-директор на културна институция трябва да има завършено образование по мениджмънт. „Надя Асенова е режисьорката, която закри театъра в Казанлък. Подозираме, че тя е ръководител на една мутренска групировка, която има за цел да закрие театрите в провинцията”, коментира още Николай Кимчев.

Кметът прати гневно писмо на Вежди

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов също скочи срещу конкурса за директор на местния театър. Той изпрати гневно писмо до културния министър Вежди Рашидов.

"Изразявам острия си протест срещу начина, по който бе проведен и опорочен обявеният на 22 декември 2012 г. конкурс за директор на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Той има пряко отношение към бъдещето на една от най-важните културни институции не само в нашия град, но и в цяла Югозападна България. Затова няма как да останем безучастни към бъдещето й", се казва в писмото на градоначалника.

"Категорично съм против начина по назначаването на г-жа Надя Асенова, без да коментирам или оспорвам професионалните й качества като режисьор и творец. Това име е изцяло непознато за нас, както и за творческия състав на театъра. Не е ясно как и въз основа на каква информация тя е изградила своите концепции, в какво точно се изразява нейната сериозност и реалистичност, след като не е обсъдила с нас като основен партньор възгледите си поне в тяхната финансова част. Искам да припомня, ако някой е забравил, че театърът е държавна структура, но винаги сме били съпричастни към нейното развитие. Известно ви е, че тя се съфинансира от общината и ние сме поели цялата отговорност и тежест за провеждането на голям театрален фестивал", продължава с острия тон кметът на Благоевград. "Ако сте регистрирали по-тежки финансови дефицити или задължения, не става ясно защо те биват обявени в конкретния ден на конкурса и защо не са взети мерки навреме. Този конкурс беше обявен на тъмно. За него разбрахме на 7 януари тази година, при това от медиите. По-късно пристигна писмото, в което ни уведомихте, че трябва да излъчим наш представител за комисията. Смятам, че е недопустимо и несериозно да ни игнорирате изцяло от процеса, свързан с този конкурс, и да се отнасяте към нас само като към зрител", пише кметът на Благоевград.

Той не намира никакво обяснение защо е пренебрегнат диалогът с общината относно перспективите на благоевградския театър и качеството на неговото управление. "Вероятно едно от логичните обяснения за решението на комисията е, че иска да натрапи удобна някому фигура и имате намерение изцяло да поемете ангажимента за финансирането на културния институт и затова сте предпочели човек с „опит”, свързан с театри в криза. При нас вече има постъпили сигнали от участници в конкурса за нередности при провеждането му. Настоявам да бъдем запознати с цялата документация и особено с попълнените от членовете на комисията анкетни карти. Държа да се съобразите с нашата позиция, че конкурсът трябва да бъде анулиран и обявен нов съгласно морала и правилата", така завършва писмото си кметът Атанас Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай