Търсят кой драсна клечката на Пловдив

Търсят кой драсна  клечката на Пловдив | StandartNews.com

Изгоря Тютюневия град, сградите са паметници на културата

Сърцето на Пловдив гори. Като Рим при Нерон, като Лондон през 1666 г. С такива коментари се изпълни Фейсбук, след като огънят погълна четири прекрасни сгради в центъра, известни като Тютюневия град.

15 часа огнеборците се бориха със стихията. Пожарът лумна в събота в ранния следобед от големия тютюнев склад на улица "Екзарх Йосиф" 13. Според очевидци, първо се е появил особен черен дим в единия край на покрива на първия склад.
Въпреки опитите да бъде загасен огънят малко по-късно пламъците се прехвърлиха към още два склада в района на улица "Иван Вазов". Положението изведнъж стана неудържимо. Докато пожарникарите се бореха да потушат пламъците в трите склада, към 22 часа пламна изненадващо четвърти, който се намира през една улица. Запали се целият покрив от близо 1000 кв. Слабо е засегната и пета сграда - отново тютюнев склад, но ремонтиран, в който в момента има фитнес център.
Хората от най-близките къщи изпаднаха в паника, някои се евакуираха, а

други подготвяха маркучи, за да гасят домовете си

предаде бТВ. Костадин Боянов, който живее в близост до огъня, коментира пред телевизията, че е следил въглените и е мокрил покрива постоянно. Насред стихията кварталът остана и без ток. Пожарникарите спряха електроподаването от съображения за сигурност.

"Забелязани са синкави пламъци, което предполага, че огънят е пламнал умишлено. Подобни пламъци не са характерни за горене на дървена конструкция", посочи Цвятко Дешев, който е говорител на противопожарната служба.

Вчера сутринта складовете продължаваха да тлеят, а стените рухваха сред тътен и огромни облаци прах. Районът бе отцепен от полицаи и пожарникари, които дежуриха цяла нощ, патрулки заградиха карето между улиците "Иван Вазов", "Екзарх Йосиф", "Г. М. Димитров" и "Авксентий Велешки" и не допускаха преминаването нито на автомобили, нито на пешеходци, с изключение на живеещите в района. Натрапчивата миризма се усещаше в целия район, а с покачване на температурата димът се увеличаваше.

"Мястото ще остане отцепено още доста време. Дори след като изгаснат нацяло сградите, тук ще се води разследване. А и отгоре продължават да падат отломки и цели стени", обясни един от полицаите пред Марица.бг. Живеещите около изгорелите тютюневи складове няма да бъдат евакуирани, но

магазините в най-близкия периметър ще останат затворени в близките дни

Това съобщи зам.-кметът по сигурността Георги Маринов, след като при градоначалника Иван Тотев бе свикан кризисен щаб. "Зоната на опасност се определя в зависимост от височината на увредената сграда, ако тя е 10 метра, в радиус от 10 метра наоколо няма да се допускат хора", обясни Маринов. Според него при 4 от складовете става дума за "тотални щети", най-малки са пораженията по сградата на "Тотал спорт".

Началникът на криминална полиция, който през нощта заедно с кмета на Пловдив оглеждаше бедствието, заяви, че ще се разследва умишлено ли са подпалени паметниците на културата. "Абсолютно не може да кажем как е възникнал пожарът, но ще се разследва и умисъл. Ще има оглед и ще се види", коментира Георги Георгиев.

Кметът Иван Тотев заяви, че собствениците на пострадалите сгради са били длъжни да ги обезопасят, но не и възстановят. Има издадени редица предписания от общината за това. Тотев увери, че общината има подробни скици и документи и ще възстанови сградите. По думите му никой няма представа къде се намират собствениците на четирите опожарени постройки.
От Тютюневия град остана само името, коментираха пловдивчани. Три от четирите изгорели сгради са паметници на културата.

Първият пламнал склад е собственост на 10 наследници с еврейски фамилии

каза кметът на "Централен" Георги Стаменов, цитиран от "Марица.бг". Хората от квартала са убедени, че става въпрос за умишлен палеж, а не случайно запалване от бездомници.

Тютюневите складове попаднаха в общественото полезрение по-рано през годината, след като една от сградите в комплекса бе почти разрушена - складът на ул. "Одрин" 8. Оказа се, че за събарянето му има издадено разрешение на общината, независимо че сградата е паметник на културата. Впоследствие пловдивчани създадоха местната "Гражданска инициатива за тютюневия град", обединени от идеята сградите в комплекса да бъдат съхранени и ремонтирани като архитектурни образци.
"Като не могат да събарят - палят", бяха най-честите коментари в социалните мрежи след пожара от събота.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Пловдив се е самосезирала и ще разследва причините за огнените пламъци в центъра на града. Предстои да се проведе пожаро-техническа експертиза, която да установи причините.
Министърът на културата Вежди Рашидов пък разпореди на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към ведомството да извърши спешна проверка на място. След приключването й Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. Складовете имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., информират от министерството.

Складовете дарени на града от Кудоглу

Два от складовете са дарени на Пловдив от Димитър Кудоглу. Той подарява на града четириетажна масивна сграда в центъра, струваща 5 милиона лева, и два тютюневи склада на ул. "Иван Вазов" на стойност 15 милиона лева.
В книгата си "Запомнете Пловдив" журналистът Евгений Тодоров описва какво се е случило с дарението на Кудоглу. През 1975 г. е съборена къщата, наречена Дом на благотворителността, който дарителят е искал да посвети на борбата с най-опасните за обществото болести. Формалният повод за това е било разширяването на Централна поща.
Складовете вече също ги няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай