Таксата за забавачките разбуни духовете в Казанлъшко

Таксата за забавачките разбуни духовете в Казанлъшко | StandartNews.com

Промяната на схемата за заплащане на таксите за забавачки в Казанлъшката община, което гласуваха общинските съветници на заседението си в четвъртък, разбуни не без основание духовете в Града на розите.

„Свалихме несправедливата присъствена такса от 5 лв, която всеки родител плащаше, независимо колко дни в месеца детето му е посещало яслата или градината", защитиха решението от екипа на кметицата Галина Стоянова. Освен това по-справедливо било вместо постоянна месечна такса, както досега - 24 лв за детските ясли и 30 лв за детските градини, да се заплащат реалните разходи на ден. За по-малките – те ще бъдат по 2,20 лв дневно, а за 5-6-годишните и децата от предучилищните групи - по 1,80 лв.

„На практика таксата за забавачка скача драстично, ако едно дете има 20-22 присъствени дни, родителите му ще трябва да платят повече от 45 лв, т.е. двойно, отколкото досега", скочиха от опозиционната левица. От управляващото мнозинство на ГЕРБ защитиха решението си с цифри и нелицеприятни факти от миналия мандат. „Месечната издръжка на дете за целодневен престой в детско заведение в Казанлък е средно 120 лв., а родителите ще плащат едва между 1,80 и 2, 20 лв. дневно за реално присъствие", посочиха от общинската администрация. Освен това тази корекция щяла да даде възможност на забавачките да разкрият полудневни подготвителни групи, където посещението е напълно безплатно. Натрупаните задължения към фирми-доставчици по сключените в предходния мандат неизгодни за общината договори за течно гориво и храна бяха изплатени едва в началото на тази година, посочиха тежкото си наследство от екипа на кмета Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай