Свлачище може да откъсне от света 350 души в Жижево

Свлачище може да откъсне от света 350 души в Жижево | StandartNews.com

Парите за укрепването му се бавят, молим се природата да е с нас, твърди кметът на община Сатовча Арбен Мименов

Благоевград. Дъждовете от вчера не дават сън на 350-те жители на сатовчанското село Жижево. Преди няколко месеца обилните валежи предизвикаха свлачище над пътя за населеното място. На шосето се отвори 10-метрова дупка, по чудо пътят към селището не бе прекъснат. Причината за бедствието бе придошлата река в района. Община Сатовча успя временно да спаси положението. С камъни, скални отломки и други материали земните маси бяха спрени.

„Това обаче не е решение на проблема. Всички треперим да не стане най-лошото – да пропадне целият път. Вече няколко месеца цялата документация е в областната управа в Благоевград, а още не са изготвили становище по случая. В същото време ние пак ще се молим на природата да е с нас, но при тези дъждове положението е много тревожно", коментира кметът на община Сатовча Арбен Мименов. Той бе категоричен, че няма как да се справят със собствени средства да укрепят свлачището, ще са необходими стотици хиляди левове. Надеждата е да получат помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане Министерски съвет. Спешно трябва да се изгради стоманено – бетонна подпорна стена с дължина поне 15 метра и височина 6-7 метра, която да изолира достъпа на водата до пътния участък. Само така ще се гарантира безопасността на пътуващите през този пътен участък.

„Това е единственото асфалтирано шосе, което свързва хората в село Жижево с останалия свят. Те с основание се страхуват, че може да останат без път към другите населени места. Дано отговорните институции си свършат бързо работата, за да получим нужните финансови средства", каза още общинският кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай