Свлачища и падащи камъни затвориха пътища в Пиринско

Свлачища и падащи камъни затвориха пътища в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. Обилният дъжд предизвика лавина от свличания на земни маси, скални отломки и камъни по пътищата в Пиринския край. В нощта на събота срещу неделя и през неделния ден фирмите, които поддържат шосетата, не са спирали работа. Непрекъснато се получават сигнали за проблеми по републиканската пътна мрежа.

В момента най-тежко е положението на пътя Гоце Делчев – Сатовча – Доспат, който е затворен за движение. Причината е в падналите три свлачища – две преди сатовчанското село Плетена и едно преди село Осина. работници се опитват да разчистят поне едното платно, за да може да пускат периодично движението и в двете посоки. Наполовина е блокиран от скални отломки и земни маси и пътят Симитли – Банско в района на прохода Предел. Проблемният участък е на същото място, където пропадна половината шосе и подпорната стена през октомври миналата година. Те бяха основно ремонтирани, но сега от ската са се свлекли скали и земя. Преминава се само в едната лента за движение, другата се почиства от отломките и пръстта. В местността Баба Цвета в прохода пък са паднали няколко дървета, които са изкоренени от силния вятър. Специален екип е изпратен там, за да премахне дърветата и да обезопаси пътуването.

От Областно пътно управление уточниха, че в събота към 22.30 часа паднал камък в прохода Предел е спукал гума на линейка на ФСМП – Разлог. За щастие няма пострадали хора. Специализираният автомобил трябвало да вземе кръвни продукти от Кръвна банка в МБАЛ – Благоевград. По-късно доставката е извършена от линейка на ЦСМП в областния център.

Дъждът предизвика срутване на камъни и в Кресненското дефиле. Там е най-опасният пътен участък. КАТ предупреди да се кара бавно и да не се предприемат никакви изпреварвания. Фирмата постоянно чисти падналите камъни, движението там се осъществява нормално, няма въведени ограничения. Спиране на движението е имало през нощта и по пътя Гоце Делчев – село Катунци. И там паднало свлачище препречило шосето. Работници са го почистили и са освободили пътя от земните маси, след което движението е възстановено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай