Свищов стана център на древни битки

Свищов стана център на древни битки  | StandartNews.com

200 легионери показаха тонове оръжия и мускули

Свищов. Свищов оцеля два пъти за няколко дни, първо градът се възстанови набързо от пораженията от проливният дъжд а след това намери сили и да се включи в легионерските битки във фестивала "Орел на Дунава".

Римски легионери за пореден път избраха Свищов за да отседнат край реката и да покажа антични битки и варварски нашествия. 200 реенактори с тонове оръжия демонстрираха мощ и сила в осмото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава". Фестивалът започна още в петък вечерта с освещаване на знамената на Легиона, представяне на групите-участници, огнено шоу и запалване на светлините на Нове. В продължение на три дни в античното селище ще има маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби и състезания.

Битките и цялата останала програма са изнесени в реставрирания античен град Нове край Свищов, съобщи зам.-кметът на общината Пламен Александров. В продължение на две години древното римско селище беше социализирано с над 5 млн. лв. по проект "Нове – сърцето на легиона", финансиран от ОП "Регионално развитие".

Кметът на Свищов Станислав Благов обяви, че няколко дни градът ще бъде управляван с доблестта и честта на достойното войнство. Най-големите групи за антични възстановки получиха от Императора своите знамена под овациите на стотици зрители и гости на фестивала. носителите на тазгодишните награди на фестивала. За опазване на българското културно –историческо наследство бяха отличени Варшавския университет и Университета в гр. Познан. Учени от двата полски института работят вече 50 години по проучването, опазването и съхраняването на Нове. Индивидуални грамоти получиха и полските археолози проф. Тадеуш Сарновски и д-р Анджей Биернацки. Отличията им бяха връчени от кмета Станислав Благов в присъствието на полския посланик Лешек Хенсел. Организатори са Община Свищов, Исторически музей – Свищов и Съвет по туризъм – Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай