Свети Трифон заряза лозята в с. Дъбрава

Свети Трифон заряза лозята в с. Дъбрава | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и Свети Трифон зарязаха лозовите масиви в благоевградското село Дъбрава. Стотици почитатели на виното се събраха в селището в събота, за да отбележат на патерици празника Трифон Зарезан.

След дегустацията на течните еликсири празничното шествие се отправи към лозята. Там ножиците първи взеха градоначалникът и актьорът Николай Кимчев, който бе в ролята на свети Трифон и пристигна със своята свита на коне. Отслужен бе водосвет от свещеници.

След зарязването Атанас Камбитов пожела на всички жители и гости на празника да бъдат живи и здрави, за да могат да отглеждат лозята и да правят хубаво вино. Грамоти получиха стопаните на всички наградени вина в различните категории - „Най-хубаво бяло вино", „Най-деликатно вино", „Най-тежко вино", „Най-дълга глътка", „Най-изтънчено вино" и „Вино с характер". Празникът бе съпроводен с много музика и танци. За всички гости имаше вина и вкусни мезета за дегустация. Тази година за първи път тържеството е в събота. Причината – да има повече гости, тъй като 1 февруари бе в делничен ден. Занапред празникът ще е в първата събота на февруари.

Сред гостите бяха народният представител Даниела Савеклиева, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, както и много винопроизводители и гости от района. „С това събитие искаме да популяризираме хубавите вина, които се правят в региона. В нашето село почти всяка къща разчита на гроздето и еликсира, за да изкара допълнителни доходи", заяви кметският управник Росен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай