Свещеник поведе сливналии за възстановяване на храм

Свещеник поведе сливналии за възстановяване на храм | StandartNews.com

Сливенският свещеник отец Евгений Янакиев поведе своите съграждани към възстановяване на храма "Свети Георгий Победоносец", който се намира в местността "Бармук баир". Църквата в манастира "Св. Георгий Победоносец" бе опустошена и разграбена след 1990 година.

"Вина за това имат духовниците, които изоставиха светата обител, както и хората, които са го разорили. Между другото двама от тях починаха до 40-ия ден след деянието, а третият е намерен мъртъв в обществена тоалетна, макар и по-късно", каза отец Евгений.

До момента храмът "Свети Георгий Победоносец" е възстановен на груб строеж като са събрани 18 хиляди лева. Нужни са обаче още 70 хиляди за цялостното възстановяване на църквата, каза отец Евгений, който е председател на църковното настоятелство на храма.

От настоятелството са си поставили за цел на Рождество тази година там да се проведе служба, а на храмовия празник Гергьовден да се отслужи празнична литургия. Църквата е училище на благочестието, вярата и родолюбието и като българи трябва да съдействаме да се възстановяват храмовете и да се въздигат нови. Преди Освобождението от турско робство край Сливен е имало около 300 манастира, а районът е бил известен като малката Света гора. Сегашният храм също е бил манастир, припомни свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай