Сватбени агенции показват снимки на Ванга и Терешкова

Сватбени агенции показват снимки на Ванга и Терешкова | StandartNews.com

Снимки на пророчицата Ванга и на първата летяла в космоса жена Валентина Терешкова красят „Сватбената стена" в ритуалната зала на Петрич. В помещението е направен кът, който проследява с фотографии градската култура и сватбените традиции в общината. Идеята е на ръководството на общинското дружество „Обредна дейност".

„Фотоизложбата остава постоянна и ще се обогатява занапред под надслов „Сватбени снимки от Петрич", уточни управителят на "Обредна дейност" ЕООД Мария Кусимитрева. Как са изглеждали сватбите в някогашния СССР? Отговорът е в средата на стената, където е поставена снимката от сватбения ден на Валентина Терешкова - първата жена, която полетя в космоса през 1963 година с космическия кораб „Восток". На фотоса тя е с първия си съпруг Андриян Николаев, който също е космонавт. Придобивката е подарена на община Петрич на 5 юни 1971 година, когато е открита новата ритуална зала в Петрич лично от Терешкова при посещението й в южния град. Тя е почетен гражданин на Петрич.

На почетно място на „Сватбената стена" е и снимката на петричката пророчица Ванга и нейният съпруг Димитър Гущеров, както и фотокопие на разрешителното от 1942 година за тяхната венчавка. Открити са и снимки на много двойки, на които ясновидката, също почетен гражданин на Петрич, е кумувала. Най-старата сватбена фотография е от 1938 година и е на Благой и Мария Калъпсъзови. Много от тях проследяват семейния живот не само от сватбения ден на двойките, но и отбелязването на сребърна, че и на златна сватба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай