Стягат нов отряд от доброволци в Банско

Стягат нов отряд от доброволци в Банско | StandartNews.com

Банско. Кметът на община Банско Георги Икономов свика спешно кризисния щаб заради неблагоприятните метеорологични условия в страната. В заседанието взеха участие представители на всички институции, които имат отношение към преодоляването на бедствия и аварии.

Въпреки че обстановката в курорта за момента е спокойна, градоначалникът предприе тази превантивна мярка. По негово искане ще бъде внесено в общинския съвет предложение за сформиране на още един спасителен отряд от доброволци, които ще бъдат обучени и оборудвани със средства на кметството. В готовност е и изпълнението и на плана за действия при бедствия и аварии. До 27 юни всички институции се задължават да образуват мобилизационни екипи от хора и техника за реакция при нужда. Проверяват се всички реки и водоеми на територията на общината и е съставен план за навременно оповестяване.

Икономов заяви, че това са действени превантивни мерки за предотвратяване на бедствени ситуации. Така той успокои своите съграждани, които още помнят голямото наводнение през 2010 година. Тогава река Глазне излезе от коритото си и помете по пътя си частни домове, хотели, стопански постройки и инфраструктура.

Според банскалии презастрояването, изсичането на дървесни масиви, липсата на залесителни пояси, отклоняването на реката от естественото й русло, за да се отворят апетитни строителни терени, са основните причини за природното бедствие. В момента коритото на река „Глазне" вече е укрепено с пари от Европа и от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай