Студенти отбелязват Световния ден на чистите ръце с масово миене

Студенти отбелязват Световния ден на чистите ръце с масово миене  | StandartNews.com

Студенти по медицина и здравни грижи в Тракийския универсиет ще отбележат Световния ден на чистите ръце - 5 май, с масово миене. Своебразният флашмоб по хигиенна дезинфекция на ръцете ще се проведе в старозагорската болница „Тракия" – Парк, информираха ининициаторите. Проявата е част от кампанията на Световната здравна организация за намаляване на вътреболничните инфекции. Тази година тя протича под надслов: „Спасете човешки живот: поддържайте ръцете чисти".

Болница „Тракия" е първата у нас, която се включва в проекта на Световната здравна организация, свързан с превенцията и контрола на вътреболничните инфекции и повишаване нивото на добрата хигиена на ръцете. Мерките по осъществяването му са насочени както към здравните професионалисти, така и към пациентите. Те са базирани и развити съгласно принципите и програмата на СЗО за безопасност на пациента под надслов „Безопасната грижа е чистата грижа".

„Ще покажем на студентите модерната инфраструктура, която е заложена в нашата болница още с проектирането и като болнична сграда и ще демонстрираме с тях правилните техники за хигиенна дезинфекция на ръцете с дезинфектант на алкохолна основа", посочи д-р Валентина Цанева, болничен епидемиолог и инфекционист на лечебното заведение. Студентите ще разгледат ключовите места в болницата, на които са монтирани диспенсери за хигиенна дезинфекция на ръцете, достъпни както за медицинския персонал, така и за пациентите и техните посетители. Двете болнични сгради разполагат с достатъчно модерни санитарни помещения, разположени „на една ръка разстояние". Съотношението брой легла – брой умивалници в болницата напълно покрива европейските здравни норми, посочват домакините на масовото миене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай