Строят първата детска градина в ромския квартал на Сливен

Строят първата детска градина в ромския квартал на Сливен | StandartNews.com

За първи път от съществуването на ромския квартал "Надежда" в Сливен, вече 80 години, в него ще бъде построена детска градина. Това обяви пред журналисти зам.-кметът по европейските проекти и програми Румен Стоилов.

Забавачницата ще бъде на стойност повече от 3 милиона лева, а парите идват от швейцарски фонд. Вече сме определили място на детската градина, теренът е в центъра на квартал "Надежда", каза кметът на Сливен Кольо Милев. В нея ще има 4 групи за децата от квартала. Към градината се предвижда и функционирането на медицински център, чиято издръжка също се поема от швейцарска неправителствена организация. По проект се предвижда в центъра да има педиатър, общопрактикуващ лекар и гинеколог, обясниха от ръководството на община Сливен. Първата копка се очаква да бъде направена през лятото на тази година.

В квартал "Надежда" официално живеят около 15 000 души, но реално са поне 20 000, признават хора от кметството в Сливен. Децата до първи клас никога не са имали своя забавачница. По различни проекти ромчетата, които тръгват на училище, се записват в различни училища на Сливен, за да учат заедно с останалите деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай