Строително разрешително край морето само срещу нова зеленина

Строително разрешително край морето само срещу нова зеленина | StandartNews.com

В 439 дебели папки са вписани всяко дърво, квартална градинка, междублоково озеленяване във Варна. Зеленият публичен регистър на града е готов и ще бъде качен на сайта на общината, за да е достъпен за всички, обяви на пресконференция кметът Иван Портних. На картата под номер са посочени зелените площи, дълготрайните декоративни дървета и дърветата с историческо значение край морето. Това беше мой предизборен ангажимент и го изпълних, каза кметът.

Той припомни, че по негово нареждане е променена наредбата и оттук нататък документи за откриване на строителна площадка няма да бъдат издавани, докато не се извърши компенсиране със засаждане на нови дървета и зеленина. Иван Портних даде пример с отсечени дървета заради предстоящ строителен обект на ул. "Подвис". Инвеститорът засадил 105 нови дървета. „Ние не можем и не бива да спираме инвестиционния процес, но задължително трябва да имаме регламент, според който зелената система на града не трябва да намалява, а напротив, да се увеличава", каза Иван Портних.

Заради огромния мащаб регистърът се изработва на седем етапа. Предстои финално обобщаване на данните за извънградски и крайградски паркове, извънселищни територии и промишлени зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай