Строеж на магистрала носи приходи на Струмяни

Строеж на магистрала носи приходи на Струмяни | StandartNews.com

Без подкрепа от държавата малките общини, които имат финансови проблеми, трудно ще се справят. Това твърди кметът на община Струмяни Емил Илиев. Той припомня, че в началото на първия си кметски мандат през 2011 г. общината имала 5 милиона лева задължения. „Самата конюнктура в страната не е добра за малките общини. Но това е предизвикателство за нас", казва управникът. Търсят се нестандартни начини за приходи, както и собствени източници. Сега се обмисля да продават дървен материал от общинските гори. Със строителството на Лот 3.3 на АМ „Струма" има интерес на фирми, които искат концесии за добиване на инертни материали.

А това ще осигури приходи в общинската хазна. Повишена е събираемостта на местните данъци и такси. Преди време общината имала да получава 390 000 лв. от различни длъжници, сега тази сума е 80 000 лева. Спазва се финансова дисциплина. Оптимизират се всички разходи. „Водихме много съдебни дела и си спестихме сериозни харчове, тъй като повечето ги спечелихме. Някои фирми идваха при мен с готови фактури, работили обаче без сключени договори, без възлагане на обществени поръчки, в някои случаи нямаше реално свършена работа. Всичко това ме прави уверен, че до 2-3 години община Струмяни ще си стъпи на краката", смята Емил Илиев.

Той е категоричен, че е необходимо общините да имат повече правомощия, да се случи децентрализацията, за която се говори повече от 15 години. Добре е част от данъците да остават в общинските хазни. Да има облекчения и за инвеститорите, за да могат да развиват дейността си, да увеличават производството си и да откриват нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай